Голф в България

Публикувано 10 юли 2019

България все по-често се налага като една от добрите дестинации за голф туризъм в Европа. В страната вече могат да бъдат намерени голф игрища от световна класа, а невероятното съчетание от красива природа и благоприятен климат превръщат голф комплексите в оазиси на спорта, СПА удоволствията и активната почивка.

Голф игрища в България има както в близост до морския бряг, така и в планината, така че туристите могат да избират дали да съчетаят играта на голф със събиране на слънчев тен или с прохладата на планинската природа. Голф комплексите в България предлагат също много добри условия за настаняване и разполагат с модерни СПА центрове и възможности за релаксация.

Голф комплексите са оборудвани според най-високите стандарти и предлагат разнообразни услуги.

В момента в България функционират осем голф игрища, които предлагат голф инструктори, сертифицирани от Proffesional Golf Association.

Pirin Golf & Country Club

Pirin Golf & Country Club (piringolf.bg) е ексклузивен 5-звезеден курорт, разположен в подножието на Пирин само на 5 км от Банско. Клубът разполага с две голф игрища – едното с пар 72 по дизайн на Иън Уузнъм, а второто е Pirin Pine Course. Драйвинг рейнджът и пътинг грийновете са разположени между двете игрища. Академията включва и видео обучение.

Pirin Golf & Country Club е страхотно място за бизнес и социални мероприятия със своя модерен клъбхаус, халфуейхаус с капацитет 75 души, голф академията и съоръжения за практика.

Голф клуб „Св. София“

„Св.София“ Голф Клуб и СПА (stsofiagolf.com) е най-близкият голф клуб до София – само на 20 минути от центъра на столицата. Тук ще намерите уникална комбинация от модерно голф игрище, стилен ресторант и СПА център. Голф игрището е първото сертифицирано игрище в България с официален рейтинг от Европейската голф асоциация. 18-те дупки са по дизайн на легендата в голфа Пол МакГинли.

Клубът разполага с Голф академия, която включва драйвинг рейндж, учебни тренажори, учебно игрище с 2 дупки, видеосистеми за компютърен анализ.

Клубната сграда в колониален стил създава усещане за изтънчен лукс и спокойствие, а прекрасната панорама от терасата е съчетана с изискани напитки, авторска кухня и перфектно обслужване.

С конферентната си зала „Св. София” Голф Клуб и СПА е и предпочитано място за корпоративни събития.

СПА центърът включва финландска сауна, билкова сауна, парна баня, Душ на удоволствията, ледена стая, релакс зона, фитнес и басейн. Басейнът е с минерална вода и разполага с вътрешна и външна част.

RIU Pravets Golf & SPA Resort

Голф клуб „Правец“ (pravets-golfclub.com) се намира само на 40 минути от София. Гостите му ще открият очарование и уют във всяко негово кътче – от стилния 4-звезднен хотел от веригата RIU и шампионатното голф игрище с 18 дупки до изключителния SPA център, елегантния гурме ресторант, казиното и двата нощни бара.

Голф клубът в комплекса предлага игрище с 18 дупки, пар 72, по дизайн на Питър Харадин, модерна голф академия и обширна тренировъчна зона. Емблематична е дупка №8, пар 3, чиито грийн е „островен”. Голф клуб „Правец” изцяло се управлява от Braemar Golf – международна компания за мениджмънт на голф съоръжения, базирана в Дома на голфа – Сейнт Андрюс, Шотландия.

Lighthouse Golf & SPA Resort

Голф клуб „Лайтхаус“ (lighthousegolfresort.com)

Иън Уузнам е не само един от най-популярните голфъри в света, но е доказал и своя талант за дизайн на голф игрища. Най-новият от неговите проекти е Лайтхаус голф. Престижното голф игрище в комбинация с утвърдения дизайн, е един от най-добрите ваканционни комплекси в Европа. За изграждането на голф игрището са прилагани най-съвременни технологии, както и за дизайна на системите за поливане и отводняване. Желаещите да направят първи стъпки в голфа разполагат с напълно оборудвано драйвинг рейндж, пътинг грийн, бункери и чипинг грийн.

  • 18 дупки, проектирани от Иън Уузнам
  • Член на BGA и EGA
  • Par 71
  • 6100 м голф игрище
  • Система за EGA Slope-Slope 128
  • Rating 70
  • 12 km пътеки за голф бъгита

Thracian Cliffs Golf & Beach Resort

Голф клуб „Трейшън клифс“ (thraciancliffs.com) е диамантът в портфолиото на Гари Плеър за 2011 г. Проектираното от Черния рицар Signature голф игрище с 18 дупки е проектирано така, че да се вписва отлично в естествения терен. Това е и едно от малкото игрища в света, на което от всяка от 18-те дупки се открива великолепен изглед към морето.

Проектът на Гари Плеър е истинско предизвикателство за голфърите. Но благодарение на модерния дизайн и няколкото начални площадки на всяка дупка, игрището е напълно достъпно за играчи от всички нива. За всяка дупка може спокойно да се каже, че е емблематична, но безспорно най-атрактивна е № 6. Тя е разположена на върха на скала, а грийнът ѝ е 40 м по-надолу. Друго предизвикателство е 7-та дупка, чиято начална площадка се намира на малък остров в морето.